Höftartroskopi

www.hoftartroskopi.se

Patienter med Bäcken/Höftsmärtor är relativt vanliga inom ff a primärvården. Oftast skickas dessa patienter på rtg och på något äldre patienter är Artrosförändringar den vanligaste orsaken till problemen. Problemet uppstår när Röntgenutlåtandet säger "Normala förhållanden, Ingen Artros". Den vanligaste behandlingen är Antiflogistisk behandling och kanske sjukgymnastik. Detta kan ge tillfällig förbättring men oftast kommer patienten i retur. Misstanken om CAM/Pincer bör alltid finnas med i frågeställningen på Röntgenremissen.

Problemet som då kan uppstå att utlåtandet kommer från en radiolpg spm ännu inte är medveten om att dessa förändringar är patologiska och en bidragande orsak till Höft/Ljumsksmärtor. Meningen är att denna webbsida ska ge information till Primärvårdsläkare som har att göra med dessa patienter. Nedan följer ett förslag på remisstext på ev Röntgen remiss.

 

EX PÅ ANAMNES:

25 årig man, aktiv med hockey och fotboll. Subjektiv stelhet och smärta i höfter och ibland låsningar. I Status stel vid inåtrotation och flexion bilateralt i höfter.

FRÅGESTÄLLNING: Tecken på CAM/Pincer förändring? Finns Crossover sign? Alphavinkel?

Detta gör att Röntgenläkaren tvingas aktivt svara på de förändringar som kan ge upphov till CAM/Pincer förändringar. Om de inte svarar på detta så föreslår jag att man skickar tillbaka remissen och ber om svar på alla frågeställningar.

 

Om man är Primärvårdsläkare så skickar man oftast vidare patienten till Ortopeden i sitt Landsting med frågeställningen CAM/Pincer förändring. Det är då av yttersta vikt att ett röntgenutlåtande som beskriver dessa förändringar medföljer. Tyvärr är kunskapen om dessa förändringar i höften oftast väldigt dålig även på vissa Ortopedkliniker runt om i Landet även om kunskapen sakta förbättras.

Har ni några frågor så är ni välkommna att höra av er till oss, gärna på mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.