Höftartroskopi

www.hoftartroskopi.se

 

Efter genomförd operation sprutas bedövning in i leden för att hjälpa patienten med smärtlindring i tiden direkt efter operationen. Även om vår personal är väldigt kompetenta i omhändertagande både innan och efter operation är det väldigt sällan vi behöver lägga in patienter för smärtlindring. De allra flesta patienter brukar avnjuta kaffe och en smörgås bara någon timme efter avslutad operation och får därefter gå hem.

Vid hemgång får alla patienter kryckor och får belasta det opererade området till smärtgränsen. Efter operationen går vi igenom hur operationen gick med patienten och samtalar om recept och sjukskrivning. Dagen efter operationen ringer någon av våra sjukgymnaster upp patienten för att planera rehabilitering.

Vanligtvis får man belasta höften direkt efter en höftartroskopi dock tillsammans med en krycka så länge hälta eller smärta kvarstår, vilket oftast brukar vara ca 2 till 3 veckor. Att träna efter operation kommer självklart ge känningar i höften, men det viktiga är att dessa inte får vara kvarstående efter det att träningen avslutats. Att cykla på en träningscykel är en mycket bra träningsform efter en höftoperation då det hjälper till med cirkulationen i höftleden och minskar ärrbildning. Hårdare träning som till exempel löpning tillåts först cirka 3 månader efter operationen. Prata med din sjukgymnast om vilka träningsformer du kan utsätta dig för och när. Beroende på vilken sorts operation patienten har genomgått förkommer vissa restriktioner för belastning, även dessa tas upp av sjukgymnast.

Man lägger upp rehabiliteringen i 4 faser. 

Fas I  cirka 0-1 veckor

Mål: Återfå rörlighet, minska svullnad och smärta, aktivera muskulaturen och återfå normalt gångmönster vid gång med kryckor.(program fas I: bilaga 2)

Fas II  cirka 1-3 veckor

Mål: Återfå symmetriskt gångmönster utan stöd. Neuromuskulär träning och fortsatt muskelfunktionsträning.(program fas II: bilaga 3)

Fas III cirka 3-4 veckor

Mål: Öka den funktionella styrkan och uthålligheten i höftmuskulaturen, öka bålstabilitet och förbättrad neuromuskulär kontroll. Detta utförs med fördel i gym.(program fas iii: bilaga 4)

Fas IV cirka 4 veckor

Mål: fortsatt rehabilitering med fördel i gym. Därefter individanpassas träningen utifrån patientens mål och framsteg. (steg 4)

 

Ladda ner alla bilder som PDF

Ladda ner rehabprotokoll